,,Gezien HEMA’s uitstekende vooruitzichten, denken we dat het nu voor Lion een goed moment is om de mogelijkheden voor een exit te onderzoeken”, aldus Robert Darwent van Lion Capital. Volgens de Britse investeerder heeft HEMA ,,haar solide reputatie verder uitgebouwd door zelfs onder de meest uitdagende economische omstandigheden ieder jaar opnieuw winstgroei te realiseren”.

Lion Capital kocht HEMA in 2007 van Maxeda, eigenaar van onder meer V&D en de Bijenkorf. Deze warenhuizen staan nu ook in de etalage. Maxeda liet onlangs weten V&D inclusief restaurantketen La Place eerst te zullen verkopen. Die verkoop zou na de zomer gemeld worden.

Eigenmerkproducten in hip design

HEMA heeft 530 winkels en is actief in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. De keten wil in deze markten zijn positie verder uitbouwen. HEMA werd in 1926 opgericht als de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. De winkels verkopen alleen eigenmerkproducten, vaak in een hip design gestoken.

In 2009 bedroeg HEMA’s omzet 1,1 miljard euro, 3 procent meer dan in 2008. Het bedrijfsresultaat steeg met 7 procent tot 140 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Onder de streep stond er een nettoverlies van 18,7 miljoen euro tegen een verlies van 15,2 miljoen euro een jaar eerder. Dat is met name toe te schrijven aan hogere belastingen en financieringslasten.

Gebruikelijke constructie

Het is een gebruikelijke constructie dat investeringsfondsen de overnameprijs voor een bedrijf op de betreffende onderneming afwentelen. Hierdoor zien deze bedrijven hun schuldenlast enorm stijgen.

CNV Dienstenbond wil het proces dat Lion Capital nu ingaat ,,heel goed in de gaten houden'', zei onderhandelaar Fedde Monsma. ,,Lion Capital heeft ook flink geïnvesteerd in het bedrijf. Nu staat er ook wat, laten we zorgen dat dit ook zo blijft.'' Monsma wil dat een mogelijke nieuwe eigenaar het huidige businessplan, dat voorziet in verdere investeringen en het toekomstbestendig maken van het bedrijf, zal omarmen.

Klachten van werknemers

Vakbond FNV Bondgenoten kreeg deze zomer honderden klachten over onder meer de toegenomen werkdruk voor werknemers, terwijl klanten niet te spreken zijn over de rommelige winkels. HEMA zei zich niet te herkennen in de klachten.

Het Amerikaanse Citigroup en Royal Bank of Scotland begeleiden Lion Capital bij het verkoopproces. Het fonds is een grote investeerder in de consumentenmarkt. Het is onder meer eigenaar van drankconcern Orangina Schweppes, restaurantketen Wagamama en producent van ontbijtproducten Weetabix.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl